F ű s z e r e k
A magyar konyha világszerte ismert ételeinek jellegzetes és rendkívül ízletes fűszerezéséről. Mindenki evett már húslevest, gulyást, halászlét, pecsenyéket, pörkölteket stb...
Mindenki tudja, hogy a jó étel elkészítésének legfontosabb szabálya a megfelelő fűszerek megfelelő mennyiségben és nem utolsósorban megfelelő időben való alkalmazása.
A következőkben konyhánk leggyakoribb fűszereit szeretném bemutatni, esetenként néhány használható felhasználási tippel.
Leggyakrabban használt fűszereink:
piros paprika
Szárított és őrölt formájában használjuk leggyakrabban, levesek, pörköltek, sültek, főzelékek, egytálételek, főzelékek ízesítésére. Van édes, csípős, erős és extra erős változata.
bors
Erőteljes ízű és illatú fűszernövény, melynek a magját használjuk ételeink ízesítésére.
Többféle színű változatban létezik. Van fekete, zöld, fehér, színes fajtája is, ezek íze és ereje eltérő, a megfelelő ételeknél kitérek rá, hogy mihez melyiket ajánolm.
Leggyakrabban levesek, sültek, pörkölek, raguk, saláták ízesítésére használjuk, őrölt és helyenként egész formájában. Karakteres mivolta miatt óvatosak kell bánni vele, íze erősen meghatározza ételeinket.
szegfűszeg
Egyike azon "univerzális" fűszereinknek, melyek édességekben és húsételeinkben is megállják helyüket.
Illatos és nagyon zamatos. Kapható őrölt és egész formában is. Gyümölcslevesek, kompótok, sütemények /pl.: mézes kalács/, saláták, forralt, borleves, borkocsonya, de vadhúsok elkészítéséhez is használatos.
Tárkony