Konyhatudomány-a magyar konyha alapjai

Így készülnek a legfinomabb magyar ételek, lépésről lépésre, abszolút kezdőknek is!


pörkölt


P ö r k ö l t e k


Bátran merem állítani, hogy magyar ember számára az egyik legfinomabb húsétel a pörkölt. Bármilyen húsból elkészíthető, ízesítés szempontjából rendkívül rugalmas, szinte mindegyik fűszerünk illik hozzá, sokféle körettel tálalható, szabad tűzön, gázon, villanyon, bográcsban egyaránt meg lehet főzni.

Laktató, tápláló és akár főfőgásként egy ebédnél, akár egytálételként egy gondosan kiválasztott körettel nagyon jól megállja a helyét.

Illenek hozzá a saláták, savanyúságok, a friss kenyér, szabadtéri főzések, összejövetelek kedvelt étele.

Néhány apró fogás betartásával igazán finom és ínycsiklandó pörkölt készíthető, ehhez nagy szaktudás vagy tapasztalat nem szükséges, csupán egy kis odafigyelés.


A pörköltkészítés alapszabályai                                                                                                                     

1./ A hagyma

Szinte minden pörköltet hagyma dinszteléssel kezdünk. Ha a hagyma kicsit több lett a kelleténél az nem nagy gond, hiszen egyik alapíze, és a szaftját is részben ez adja.

Amire oda kell figyelni az az, hogy a hagyma véletlenül se égjen oda, elég csak üvegesre párolni mielőtt a húst rátesszük, így el tud benne főni. Ellenkező esetben odakozmált hagymadarabkák fognak ételünkben úszkálni, és meg is keserítik az ízét.


2./ A szaft

Bármilyen húst is használunk, a pörköltünknek nem a víztől kell, hogy legyen szaftja. Ezt úgy érhetjük el, hogy a megdinsztelt hagymára rakott húst addig kevergetjük lassú tűzön, míg az a maga levét ki nem engedi. Ha a hús saját leve elegendő ahhoz, hogy megfőjön, akkor szerencsénk van, mert külön vizet nem is kell ráöntenünk.

Ha viszont ez nem elég, akkor sem szabad túl sok vizet ráönteni, általában csak épphogy a húst elfedje, és ezt csak akkor kell ismételni ha a hús még nem puha.

A teljes főlés után érdemes még pár percig "rotyogtatni".



Sertéspörkölt


Hozzávalók 4 személyre: 


1-1,5 kg sertéshús, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, bors, piros paprika, esetleg vegeta, piros arany, 1 szem paradicsom, 1db. sárga paprika, 1-2 gerezd fokhagyma.

Lényegében mindegy, hogy a sertésnek melyik része, de általában a combot, karajt, illetve a dagadót szokás hozzá használni. Készíthetünk csülök vagy körömpörköltet is, akár a sertés többi részével vegyesen, akár magában.

A hagymát zsiradékon megdinszteljük, majd ha már üveges, a felkockázott  húst hozzáadjuk, és addig pároljuk míg kevés levet nem enged. Ekkor tesszük rá a piros paprikát, a sót, vegetát, és gyakori kevergetés mellett hagyjuk, hogy a hús minden levét kiengedje.

Ha a hús eléggé fiatal, akkor valószínűleg nem is kell külön vizet hozzáadnunk. Beleteszünk 1 szem paradicsomot, félbe vágva, és 1 sárgapaprikát szintén félbe vágva. Ezeket a főlés után ki is dobhatjuk belőle ha nem szeretjük.

A bors és a fokhagyma nem feltétlen alapanyaga a sertéspörköltnek, így csupán ízlés kérdése, hogy teszünk-e bele. Ha igen, akkor mindenképpen a főlés vége felé kerüljön az ételbe, mert egyik sem igényel hosszú időt ahhoz, hogy az ízért kiadja, viszont nagyon hamar meg tudnak égni és akkor az ételünk keserű lesz.

Ha a hús megpuhult, gyakorlatilag kész is a pörkölt.

Tálalhatjuk rizzsel, tört burgonyával, lecsóval-ezzel akár össze is forralhatjuk, főzelékek mellé feltétnek, galuskával, kifőtt tésztákkal vagy csak friss kenyérrel is.

Tipp:

Ha igazán különlegeset szeretnénk főzni, tehetünk bele egy kis füstölt kolbászt, sonkát vagy egy darab szalonnát. Nagyon finom ízt fog az ételünknek adni.



Marhapörkölt


Elkészítése megegyeik a sertéspörköltével, de tekintetbe véve, hogy a marhahús kevésbé zsíros, valamivel több zsiradékot kell hozzá használni, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy vizet is kell hozzá adnunk, mert ennek a húsnak hosszabb a főlési ideje.


Vegyes pörkölt készítésekor mindig előbb a marhahúst kell feltenni, majd kb. 30-35 perc elteltével kell csak hozzáadni a sertéshúst, így egyszerre főnek meg és nem fordulhat elő, hogy rágós, főletlen falatok maradnak az ételben.


Körömpörkölt


Hozzávalók:

1 kg. sertésköröm, 2-3 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 60 dkg. krumpli.

A körmöket az ízületeknél néhány darabba vágjuk. A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a körmöket, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük vízzel. A köröm nem enged elegendő vizet magából, és a körömpörköltnek bőséges levet kell hagyni. Kb 40 perc főlés után a meghámozott, hasábokra vágott burgonyát beletesszük és együtt megfőzzük.

Ha krumpli nélkül készítjük, vagy azt külön tálaljuk hozzá, akkor a körömpörköltet addig kell főzni, hogy a hús a csontról leváljon.

Köret mellé kiváló kiegészítője a savanyú, vagy dinsztelt káposzta.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 34
Heti: 99
Havi: 374
Össz.: 206 030

Látogatottság növelés
Oldal: pörköltek
Konyhatudomány-a magyar konyha alapjai - © 2008 - 2024 - konyhatudomany.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »