Konyhatudomány-a magyar konyha alapjai

Így készülnek a legfinomabb magyar ételek, lépésről lépésre, abszolút kezdőknek is!


galuskaaszalmakrumpliburgonyapürévegyes, hagymás köret


K ö r e t e k


Köretnek nevezzük a készételek, főleg húsok, pecsenyék, raguk, pörköltek, sültek és rántott húsfélék, de akár rántott, grillezett tök, karfiol, és egyéb szaftos és szaft nélküli ételek mellé  tálalt kiegészítő fogásokat.


Köret szinte bármelyik zöldségünkből készülhet.

Pl.: burgonya, rizs, brokkoli, hüvelyesek, tészták, ezeknek elkészítése rendkívül sokszínű, szinte végtelen lehetőséget és variációt rejt magában.

Következzen néhány alapvető fogás köreteink elkészítéséhez:


Rizsköret:


rizsköret


A risz elkészítése, legyen az fehér, barna, hosszúszemű vagy gömbölyű rizs, mindig megegyezik.

Személyenként egy kisebb bögrével számítunk, a bögre mérete tulajdonképpen nem számít, mivel a hozzá való víz mennyigégét is ezzel mérjük hozzá.

A rizs, a saját ürtartalmának megfelelő mennyiség kétszeresét veszi fel vízből, tehát minden bögre rizshez 2 bögre vizet mérünk.

A rizst megmossuk, lecsurgatjuk majd kevés zsiradékon 4-5 percig pirítjuk. Ezután a hozzá kiszámított vizet hozzáöntjük, megsózzuk, esetleg vegetázzuk, néhány határozott mozdulattal megkeverjük, és lefedve, teljes lángon addig főzzük, míg az felforr. Ha felforrt, a lángot takarékra tesszük vagy félrehúzzuk a tűzről, ilyenkor a rizs már "magától" is elvégzi a szükséges teendőket. Lefedve hagyjuk amíg feldagad és a rizs tetején szabályos elrendezésben kis lyukak keletkeznek. Ez általában még olyan 10-15 perc.

Fontos udni, hogy a rizs, ha felforrt és teljes lángon van, pillanatok alatt kifuthat, tehát ez az a pillanat amikor figyelnünk kell, utána már csak arra kell gondot fordítani, hogy az alja oda ne égjen.

Kiváló köret húsokhoz, pörköltekhez, mártásokhoz.


Rizibizi, vegyes zöldséges rizs:


 A rizsköret kombinálható egyéb zöldségekkel is, úgymint zöldborsó, és/vagy sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöld, piros vagy sárga húsú paprika, felszeletelt zöldbab, kis kockákra vágott cukkini, boltokban vásárolható fagyasztott vegyes zöldségkeverékek, stb.

Ezeket mindig akkor tegyük a rizshez amikor az forrni kezd, és takarékra akkor kell tenni, vagy a tűzhely szélére húzni amikor az új hozzávalókkal a rizs újra felforr. Ekkor egy-két határozott mozdulattal megkeverjük és lefedve hagyjuk párolódni. Mire a rizs feldagad addigra a beletett zöldségek is elkészülnek.


Burgonya köretek:

Buronyából rengeteg féle állagú és ízesítésű köret készíthető


Szalmakrumpli:


szalmakrumpli


A meghámozott és megmosott burgonyát ízlés szerinti vékonyságúra vágjuk, jól lecsöpögtetjük, tiszta konyharuhával vagy papírtörlőkendővel fel is itathatjuk róla a nedvességet, és bő, forró zsiradékban aranyszínűre sütjük.

Ha megsült, szűrőkanálban vagy háztartási törlőkendőn felitatjuk róla a zsiradékot.

Sózni csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes, mert a sótól megpuhul, hamar szikkadt lesz.

Többfogásos étkezésnél a szalmakrumpli legyen az utolsó amit elkészítünk, mert igazán csak frissen kisütve finom.

Sültekhez, rántott húsokhoz, pecsenyékhez, hamburgerhez ajánlott köret.


Burgonyapüré:


burgonyapüré


A meghámozott és kockára vágott burgonyát sós vízben alaposan megfőzzük, ha átfőtt, krumplinyomón áttörjük, vajat, tejet adunk hozzá olyan mennyiségben amilyen lágy pürét szeretnénk, és kézi mixerrel addig keverjük míg tökéletesen sima lesz.

Ha valaki szereti, ízesítheti apróra vágott petrezselyemlevéllel, vegetával.

Melegen, frissen tálaljuk.

Ez a köret is elsősorban sültekhez, pecsenyékhez és rántott húsokhoz illik.


Petrezselymes burgonya:


petrezselymes burgonya


Készíthető tavalyi burgonyából is, de igazán újkrumpliból szokás készíteni.

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben főni tesszük. Azonban nem szabad megfőnzni teljesen, hanem 1-2 perc forrás után levesszük, leöntjük róla a vizet, és bő,  forró zsíradékban aranysárgára sütjük.

Ha megsült, apróra vágott petrezselyemlevelet szórunk rá és összerázzuk vele. Azért nem keverjük, mrt a burgonya széttörhet, elnyomódhat.

Pecsenyékhez, sültekhez kiváló köret.

Burgonyafánk:

burgonyafánk

Hozzávalók:

30dkg. főtt, áttört burgonya, 10 dkg. liszt, 2 tojássárgája, 3 dkg. zsír vagy vaj, 1 dkg. élesztő, 1 dl. tej, só, és zsiradék a sütéshez.

Az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, a zsírt elkeverjük a tojássárgájával, az áttört burgonyát összemorzsoljuk a liszttel, megsózzuk és a többi anyaggal egy tálban fakanállal eldolgozzuk egész addig amig hólyagos lesz. Ezt a műveletet végezhetjük kézzel is.

1/2 órát letakarva pihentetjük azután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm. vastagra és fánkszaggatóval kivágjuk. Forró zsírban aranysárgára sütjük, majd lecsöpögtetjük.

Főzelékekhez,sültekhez, rostélyosokhoz, pörköltekhez egyaránt illik.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 5
Heti: 68
Havi: 451
Össz.: 203 331

Látogatottság növelés
Oldal: köretek
Konyhatudomány-a magyar konyha alapjai - © 2008 - 2024 - konyhatudomany.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »